Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Έλληνες δημοσιογράφοι: Οι επαγγελματίες που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός





Πλάι στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες, στους γιατρούς, στους εθελοντές, όσους βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στον τόπο της τραγωδίας, ήταν και οι δημοσιογράφοι. Ρεπόρτερ της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των ψηφιακών μέσων και των εντύπων που έζησαν από κοντά τον πόνο των πληγέντων από τις φωτιές. Τις επόμενες ημέρες έπρεπε να βρουν και εκείνοι μέσα τους έναν τρόπο να διαχειριστούν αυτό το «ωστικό κύμα» του πένθους, της θλίψης, της αγωνίας των ανθρώπων που είχαν κάθε είδους απώλεια. Στη χώρα μας, οι επαγγελματίες της ενημέρωσης θεωρούνται από πολλούς ως χαρακτήρες κυνικοί, στυγνοί, απαθείς στο δράμα των τρίτων. Δεν είναι καθόλου έτσι.

Παρακολουθώντας από κοντά τους συναδέλφους επί το έργον, περπατώντας μαζί τους στις καμένες εκτάσεις, έβλεπα τον αγώνα που κάνουν να παραμερίσουν τα δάκρυα, τη συγκίνηση, τον θυμό και να παραμείνουν λειτουργικοί και ψύχραιμοι την ώρα του ρεπορτάζ. Είδα δημοσιογράφους, καμεραμέν και φωτορεπόρτερ να σκουπίζουν τα μάτια τους, να κρύβουν τους λυγμούς τους, να αναπνέουν τους καπνούς για να είναι το δυνατόν εγγύτερα σε ό,τι συμβαίνει.

Καλύπτοντας μια τραγωδία οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πως όταν κρατούν την πένα, το μικρόφωνο ή την κάμερα μιλούν όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.

Ενας συνάδελφος και φίλος από τον ΣΚΑΪ προσπάθησε να με προστατεύσει από το να δω το δύσκολο θέαμα της διακομιδής των νεκρών. Είναι εικόνες που εγγράφονται στην ψυχή σου, σε ακολουθούν μια ζωή. Ακόμα και τα απανθρακωμένα ζώα, αυτοκίνητα ή σπίτια επανέρχονται σε εφιάλτες, πόσο μάλλον οι ιστορίες και οι μορφές αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους, που χάθηκαν τόσο άδικα. Tην ώρα που κάποιος από εμάς κρατά πένα, κάμερα, μικρόφωνο γνωρίζει ότι μεταφέρει πληροφορίες για συμπολίτες που έχουν οικείους, οικογένειες, αγαπημένους. Στις πρόσφατες πυρκαγιές, οι Ελληνες δημοσιογράφοι έδρασαν με επαγγελματισμό, σεβασμό στη δεοντολογία, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Συνεπώς είναι πράγματι αβάσιμη οποιαδήποτε στοχοποίησή τους.

Εικόνες σαν κι αυτή εγγράφονται στον νου όσων τις έχουν δει από κοντά. Οι δημοσιογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας «εκφράζει την ειλικρινή και βαθύτατη θλίψη της για την ανείπωτη τραγωδία και τον χαμό των άτυχων συμπολιτών από τις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική. Τις κρίσιμες αυτές ώρες, κύριο μέλημα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης στην ελληνική κοινωνία, με σεβασμό στην οδύνη των πληγέντων συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ανοίκεια την όποια στοχοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών από όπου και αν προέρχεται. Αλλωστε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν κάνουν πολιτική, αλλά παρέχουν το πλαίσιο για την ενημέρωση του κοινού».

Μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Πορτογαλία, πάντως, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους παραδοσιακών αλλά και ψηφιακών ΜΜΕ με θέμα την κάλυψη της πυρκαγιάς. Το πιο ενδιαφέρον ζητούμενο ήταν πως οι δημοσιογράφοι μαζί με τους πολίτες που βρίσκονται στα σημεία των πυρκαγιών μπορούν να ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο. Είναι μια ιδέα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν οι φωτιές θα έχουν σβήσει, αλλά ο πόνος θα παραμένει νωπός…


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ – Από την έντυπη έκδοση της »Καθημερινής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου