Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Οταν ο Κουρουμπλής έδινε εντολή να μη γίνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Ραφήνα .






Την προσωρινή αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη Ραφήνα ζητούσε, το 2015, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Η κίνηση αυτή του τότε αρμόδιου υπουργού είναι ενδεικτική της λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Απαντά, μάλιστα, με τον πιο ενδεικτικό τρόπο, στο επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι για την πυρκαγιά στο Μάτι φταίνε οι κάτοικοι και η άναρχη δόμηση, με στόχο να πληγούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Κουρουμπλής, όπως αναφέρεται αρμοδίως, προχώρησε στην κίνηση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο αιτήματος του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί πέριξ των υπό κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή Περιβολάκια, με αιτιολογικό την αποφυγή φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, των παρευρισκομένων πολιτών.

Η επιχείρηση κατεδάφισης ακινήτων στην περιοχή της Ραφήνας βρέθηκε αντιμέτωπη με την κινητοποίηση των κατοίκων, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εμμένει στον προγραμματισμό της όπως έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από παλαιότερες κυβερνήσεις, παρά την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής συμφώνησε στην προσωρινή λύση της αναστολής, μετά από την ενημέρωση που είχε από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη προσπάθεια κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γγ Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας, προτάθηκαν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενόψει των – έντεκα συνολικά – κατεδαφίσεων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτες κατοικίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, από τον υπουργό και τους συνεργάτες του ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων (εκκρεμούν δέκα ακόμα περιπτώσεις το προσεχές διάστημα) έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μην βρεθούν χωρίς στέγη οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν τα εν λόγω ακίνητα – και μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως, για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Σημείωσε δε, ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι) για ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα, ενώ τόνισε ότι «το θέμα αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».

Σημειώνεται πως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συνιστούν αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, αρμόδιες για τις επιχειρησιακές και ελεγκτικές δραστηριότητες του κράτους στην περιοχή ευθύνης τους.

Μάλιστα, η εφημερίδα «Αυγή», επικροτούσε και πρόβαλε το γεγονός ότι δεν έγιναν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στα Περιβολάκια Ραφήνας!






Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου