Σε εφαρμογή τίθεται τις αμέσως επόμενες ημέρες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Οι δύο βασικές κατευθύνσεις αυτού του σχεδίου είναι η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου και η μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά στα 200 ευρώ.
Μέσα από αυτές τις δύο κινήσεις εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, καθώς θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μετρητά που βρίσκονται ακόμα κρυμμένα στα… μπαούλα.
Στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τετάρτη (25/09) ή αύριο και θα αφορά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και την ουσιαστική κατάργηση των capital controls μετά από τρία χρόνια, θα περιέχεται και διάταξη με την οποία θα μειώνεται στα 200 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική ή χρήση πλαστικού χρήματος.
Κύκλοι των τραπεζών θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς το όριο των αγορών (200 ευρώ) θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Επίσης τονίζουν ότι όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.λπ.), ενώ όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών.
Δηλαδή το «πλαστικό χρήμα» είναι ευρέως διαδεδομένο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητες οι πληρωμές με μετρητά, συναλλαγών, με σχετικά μεγάλα ποσά. Άλλωστε, από τον Ιούνιο του 2017 και όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, οπότε το ηλεκτρονικό χρήμα είναι διαδεδομένο και δεν εμποδίζεται κανείς να πληρώνει με κάρτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου