Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Ο Νίκος Κωνσταντάκης μιλά στο Evia Vima-Αποκλειστική συνέντευξη του νεαρού επιχειρηματία για το επιχειρείν και την υποψηφιότητα στο Δ.Διρφύων Μεσσαπίων


Ο νεαρός επιχειρηματίας Νίκος Κωνσταντάκης μιλά στη Ματίνα Ρέτσα και το Evia Vima σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. Διαβάστε τι λέει τόσο για το επιχειρείν ως διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΖΥΜΗΣ όσο και για την υποψηφιότητά του στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων με το συνδυασμό της Τζοβάννας Γκόγκου.

Ματίνα Ρέτσα-κ. Κωνσταντάκη μιλήστε μας για εσάς, για τις σπουδές σας. Είστε αρκετά νέος σε ηλικία έχετε όμως κάνει ήδη πολλά.


Νίκος Κωνσταντάκης-Είμαι 28 ετών, και η αλήθεια είναι πως όλα έγιναν τόσο γρήγορα που, καμιά φορά αναρωτιέμαι αν κλέβω χρόνια στην ταυτότητα (σ.σ γέλια),ωστόσο για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θεωρώ απλά ότι έκανα ό,τι έχει υποχρέωση να κάνει πρώτα για τον εαυτό του και ύστερα για όλους τους άλλους ο κάθε ένας που ξεκινάει τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό του βίο . Το ξεκίνημα λοιπόν αυτής της διαδρομής ΄γίνεται πρώτα με την εισαγωγή μου στο  Πανεπιστήμιο Πειραιώς και με την απόκτηση του προπτυχιακού τίτλου στην Οικονομική Επιστήμη. Μετά ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Μπερμινχαμ και το Aston University πάνω στα Χρηματοοικονομικά και την Λογιστική. Στην συνέχεια έρχεται η στρατιωτική μου θητεία στην Κύπρο και στην ΕΛΔΥΚ και με το που τελειώνω από εκεί θυμάμαι Αύγουστος μεσημεράκι κατά τις 4 λαμβάνω mail από το τμήμα διασύνδεσης του Aston για συνέντευξη και job offer στο χρηματοοικονομικό κέντρο της IBM στη Μπρατισλάβα , όπου και εργάστηκα ως χρηματοοικονομικός αναλυτής για περίπου 2,5 χρόνια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τις τόσες λεπτομέρειες γιατί στην ουσία αυτό το τηλεφώνημα σηματοδότησε το επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους πήρα την απόφαση να αποχωρήσω, από ίσως το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σχολείο της διαδρομής μου , την IBM και να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό που έχουν δημιουργήσει με τόσο κόπο και θυσίες ,τόσο ο πατέρας μου όσο και ο εκλιπών συνεταίρος μας κύριος  Κώστας Καραχάλιος , τα τελευταία 30 χρόνια.



Ματίνα Ρέτσα-Προέρχεστε από μία επιχειρηματική οικογένεια η οποία διαπρέπει και στο Εξωτερικό.Την Ευβοική Ζύμη.
Τα ηνία κρατά ο πατέρας σας κ. Χαράλαμπος Κωνσταντάκης,αλλά ακολουθείται και εσείς. Είστε πλέον από τα διευθυντικά στελέχη. Πως είναι σήμερα η κατάσταση στην Ελληνική Αγορά?



Νίκος Κωνσταντάκης-Κοιτάξτε , ενώ το 2017 έδειχνε σημάδια βελτίωσης, η ελληνική αγορά φέτος χαρακτηρίζεται από πτωτική τάση, και είναι λογικό καθώς όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη του του καταναλωτή συνεπέστατα επηρεάζεται και η ζήτηση του.

Βέβαια την δυσκολία του καταναλωτή , εμείς την εισπράττουμε έμμεσα, αλλά και εκεί συγκεκριμένοι αριθμοδείκτες όπως εκείνος των ημερών είσπραξης αλλά και κατά συνέπεια της γενικής ρευστότητας το επιβεβαιώνουν. Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος που μας υποδηλώνει πόσες μέρες χρειάζονται ώστε ένα τιμολόγιο να εισπραχτεί από την μέρα της έκδοσης του, από τις 112 μέρες του ’17 φτάνει σήμερα που μιλάμε στις 135μερές. Σαφώς η ύπαρξη πίστωσης σε μια αγορά από τους 3,5 μήνες στου 5 ζωγραφίζει το προφίλ της αγοράς. Παρόλα αυτά η εταιρία μας με αργά και σταθερά βήματα τα τελευταία 5 χρόνια εξάγει σε 38 χώρες παγκοσμίως και αυτή η εξωστρέφεια ισοφαρίζει την άσχημη κατάσταση των έσω. ‘’Ψαχνιώτικο φύλλο και Κανταΐφι στα πέρατα του κόσμου, η στρατηγική μας’’ (σ.σ γέλια)



Ματίνα Ρέτσα-Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για νέους επιχειρηματίες ή λόγω οικονομικής κρίσης έχουν χαθεί?



Νίκος Κωνσταντάκης-Υπήρξα τυχερός διότι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού  μου είχα την οικογενειακή επιχείρηση, άσχετο αν ξενιτεύτηκα για δουλειά Αντιθέτως για έναν συνάδελφο μου με τα ίδια προσόντα το να ψάξει για ευκαιρίες και να επιχείρησεί στην Ελλάδα, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δυστυχώς δεν θεωρώ ότι το ελληνικό οικονομικό οικοσύστημα είναι φιλόξενο σε επενδύσεις. Αυτό φυσικά έχει επιδεινωθεί και στα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα η όποια φιλοδοξία και όνειρό από τους νέους επιχειρηματίες να κουτουλάει σε τοίχους. Με λίγες γνώσεις οικονομικών όπως και της γραφειοκρατίας και φορολογίας που θα συναντήσει κάποιος που θα τολμήσει σε αυτήν τη χώρα, το όλο εγχείρημα φαντάζει αυτοκτονία. Ελπίδα όλων μας είναι να αλλάξει επιτέλους το κλίμα αυτό και να επιστρέψουν όλοι εκείνοι που σαν και μένα ξενιτευτήκαν για εργασία και όνειρα. Ξέρετε το brain drain που όλοι συζητάνε δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, μπορεί η κρίση να το επιδείνωσε ναι, αλλά από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου η ανεργία και η έλλειψη της νέας επιχειρηματικότητας ήταν συνηθισμένα και προ κρίσης.



Ματίνα Ρέτσα-Όπως προανέφερα είστε αρκετά μικρός και έχετε κάνει ήδη πολλά. Και πέραν των σπουδών σας και του επιχειρείν πρόσφατα αποφασίσατε να ασχοληθείτε και με τα κοινά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της κ. Γκόγκου. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση?



Νίκος Κωνσταντάκης-Σαφέστατα  η ίδια η κυρία Γκόγκου. Ξέρετε μπορεί να έλλειπα χρόνια από τα Ψαχνά λόγω σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό, αλλά πάντα το ένα σου αυτί και η μισή καρδία σου βρίσκεται στον τόπο σου. Εκεί που μεγάλωσες, που έπαιξες που πήγες σχολείο. Έναν τόπο δυστυχώς , κατά την προσωπική μου άποψη αναξιοποίητο και με έλλειψη αισθήματος συνεργασίας τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Όταν λοιπόν συζήτησα με την κυρία Γκόγκου και μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με τα κοινά, με κέρδισε το πνεύμα συνεργασίας που την διακατείχε, η αμεροληψία της σε συμφέροντα και η πρόθεσή της να παλέψει και να υποδείξει σε όλους μας στο τι μπορεί να γίνει , και τι μπορεί να μπορεί να καταφέρει αυτός ο Δήμος.




Ματίνα Ρέτσα-Πως πιστεύετε ότι μπορεί ο δήμος να αλλάξει?  Ποια τα  σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων μιας και η έδρα της εταιρείας σας βρίσκεται εκεί?
Ποιες οι δικές σας προτάσεις ως νέος άνθρωπος ?



Νίκος Κωνσταντάκης-Δυστυχώς εν έτη 2018 τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου μας είναι προβλήματα υποδομών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ειδικότερα σε τέτοιές εποχές, πως τα δημόσια έργα από πόρους και  χρηματοδότηση κρατική, φαντάζουν όνειρα απατηλά, αλλά τα τελευταία χρόνια και ενώ έχουν ψηφιστεί πάρα πολλά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δήμος μας δεν έχει εκμεταλλευτεί τα δέοντα. Για να μην παρεξηγηθώ δεν κατηγορώ τον νυν δήμαρχο κο.Ψαθά για έλλειψη βούλησης , ωστόσο για να καταφέρεις να εξασφαλίσεις τέτοια κονδύλια υπάρχει κατάλληλο και καταρτισμένο προσωπικό εκεί έξω, που θα έπρεπε να ήταν το νούμερο ένα βέλος ανάπτυξης ,στην φαρέτρα της κάθε αυτοδιοίκησης. Σε αυτόν τον τομέα η πρόταση και ο σχεδιασμός της κας Γκόγκου με έχει πείσει και καλύψει πλήρως και πραγματικά εύχομαι να μας δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξουμε. Θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω τις σκέψεις και προτάσεις μου για τον δήμο ακόμα καθώς , το επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα.




Ματίνα Ρέτσα-Εάν και εφόσον εκλεγεί ο συνδυασμός σας ποιες οι πρώτες προτεραιότητες που θα βάλετε εσείς στο τραπέζι?



Νίκος Κωνσταντάκης-Όπως είπα και προηγουμένως οι όποιες προσωπικές προτεραιότητες μπορούν να περιμένουν, όταν προηγούνται σημαντικότερα ζητήματα που επιζητούν λύση. Ποιες προτεραιότητες να μπουν μπροστά άλλωστε όταν το καλοκαίρι δεν έχεις νερό να πλυθείς. Το δικό μου ωστόσο σκεπτικό έχει να κάνει με την ανάδειξη του παραδείσου που ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινά. Ξέρετε έχω δει και έχω ζήσει σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο τέτοια άρνηση και τέτοια αδιαφορία για το πως μπορεί και το πως πρέπει να είναι τα χωριά μας δεν το έχω ζήσει πουθενά. Είμαστε τόσο ευλογημένοι από τον Θεό που σε μισή ώρα μπορούμε να είμαστε από το βουνό στη θάλασσα και παρόλα αυτά ΔΕΝ έχουμε κάνει το τόσο να αναδείξουμε αυτό το θείο δώρο. Πείτε το ποδηλατοδρόμους, πείτε το μονοπάτια περιπατητών, πείτε το ορεινούς προορισμούς ‘παραμυθένιους’ με ξύλινα κιόσκια όπου τοπικοί έμποροι-παραγωγοί σε συνεννόηση με τον δήμο να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους. Όλα αυτά που σας περιγράφω δεν χρειάζονται εκατομμύρια, φρέσκα μυαλά χρειάζονται και θέληση. Επίσης που αθλούνται οι νέοι του δήμου σήμερα???, αναφέρομαι ειδικότερα στα Ψαχνά γιατί εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δυστυχώς και εκεί οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν το δέχομαι, μικρά παιδάκια  από συλλόγους τοπικούς να αθλούνται στο δημοτικό στάδιο Ψαχνών , δίπλα σε περιττώματα σκύλων. Υπάρχουν ζητήματα πολλά τα οποία όμως προσωπικά δεν είναι ακατόρθωτα.



Ματίνα Ρέτσα-Γιατί επιλέξατε το συνδυασμό της κ. Γκόγκου και όχι κάποιον άλλον?



Νίκος Κωνσταντάκης-Γιατί είναι ο μόνος που απαρτίζεται από ,αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ φρεσκάδα σε αντίληψη και πνεύμα συνεργασία σας για να λύσει προβλήματα που μας απασχολούν καιρό, και επειδή άνθρωπος που σε κοιτά στα ματιά με τέτοια ειλικρίνεια και αγάπη για αυτό που κάνει, δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει σχεδόν ποτέ. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Τζοβάνα η Γκόγκου.



Ματίνα Ρέτσα-Τέλος τι έχετε να πείτε σε όσους πιστεύουν και θέλουν να στηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα?



Νίκος Κωνσταντάκης-Αυτό που έχω να υποσχεθώ είναι πολύ δουλεία, πνεύμα συνεργασίας για να πάμε τον τόπο μας που αγαπάμε παρακάτω και σίγουρα έναν άλλο δήμο από αυτόν που έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Με την καθοδήγηση της κυρίας Γκόγκου ευελπιστώ σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Evia Vima Ματίνα Ρέτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου