Στις αποσκευές του από την επίσκεψη του στην Κίνα ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, φέρνει την θερμά διατυπωμένη επιδίωξη της Λαϊκής Δημοκρατίας, να εμβαθύνουνν την συνεργασία με την Ελλάδα και το ΠΝ, ώστε να πραγματοποιηθεί η στρατηγική προσέγγιση με τους δυο μεγαλύτερους θεσμούς της Δύσης.
Ο Κινεζικός παράγοντας, που αποτελεί την εν δυνάμει ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, διαβλέπει την χώρα μας ως την βάση για περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη που αποτελεί τον στόχο ελέω του σχεδίου του δρόμου του μεταξιού
Η ισλαμική Τουρκία του Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δυναμική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο και στην Μ. Ανατολή, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει και πάλι ένα ρόλο που δεν είχε ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή.
Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παραγωγική συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί φοβερές περικοπές στον προϋπολογισμό τους που φθάνουν στο 54 τοις εκατό από το 2009, ο ελληνικός στρατός εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή δύναμη για «φίλους και εχθρούς».
Το πιο σημαντικό είναι , ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.
Αρα πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη με πολλές προεκτάσεις.
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από 23 έως 27 Απριλίου 2018, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Αντιναύαρχου Shen Jinlong People’s Liberation Army Navy (PLAN), στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών για το έτος 2018.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνομιλίες μεταξύ των δύο Αρχηγών στο Πεκίνο και εν συνεχεία μετάβαση στην έδρα του Βόρειου Στόλου (Τσιντάο) για συνομιλίες με τον Αρχηγό Αντιναύαρχο Yujie Li PLAN, καθώς και επίσκεψη στην Ακαδημία των Υποβρυχίων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στη Ναυτική Βάση του Ανατολικού Στόλου (Σαγκάη) και συνομιλίες με το Διοικητή Υποναύαρχο Jianxun Wang PLAN. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επιβεί σε μονάδες και να επισκεφθεί εγκαταστάσεις του κινεζικού Ναυτικού.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ έτυχε θερμής υποδοχής και οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς της ακαδημαϊκής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η προώθηση του ρόλου της χώρας μας και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, στην προσπάθεια της στρατηγικής προσέγγισης της Κίνας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η επίσκεψη αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, καθώς συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και προάγει το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην ενάσκηση στρατιωτικής διπλωματίας σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.
Κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα κ. Λεωνίδα Ροκανά.
Δείτε εικόνες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου