Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Βλέπουν κωλοτούμπα Καμμένου για το Σκοπιανό στον ΣΥΡΙΖΑ






ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Οι εξελίξεις που αναμένει η κυβέρνηση στο Σκοπιανό μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια και οι νέες πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί όταν πλέον η μπάλα περάσει στο δικό της γήπεδο αποτέλεσαν βασικό κριτήριο για τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό.

Με μια σειρά κινήσεων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να «οχυρωθεί» για να αντιμετωπίσει το κύμα πιέσεων που έρχεται και κορυφαία στελέχη του δηλώνουν ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. θα αλλάξουν θέση και θα στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας αύξησε τον αριθμό των Βορειοελλαδιτών βουλευτών στην κυβέρνηση, αναβάθμισε την Κατερίνα Νοτοπούλου από διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη σε υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης μετακινώντας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά που είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε χθες ότι η κ. Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη βουλευτής, θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ένα σημείο της συμφωνίας με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν και η δέσμευσή της να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και σήμερα ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη της νέας κυβέρνησης.

Τη γραμμή, ωστόσο, ανέδειξε ήδη από χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος έφτασε χθες στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ίδρυση γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν κίνηση πατριωτισμού και να χαρακτηρίσει ακροδεξιούς και ψευτοπατριώτες όσους αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.
Μιλώντας στον ρ/σ news247, ο κ. Παππάς είπε ότι «υπάρχει πλειοψηφία στους βουλευτές που υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει τη συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφύγει την έγκρισή της από τη Βουλή.

Η συμφωνία θα πάει προς έγκριση από τη Βουλή όπως από την αρχή έχει σχεδιαστεί και θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν και ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ.

Οταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος έχει πει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, ο κ. Παππάς απάντησε: «Διεκδικούμε να πείσουμε και άλλους, και τον Π. Καμμένο, ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας» και υποστήριξε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Μακεδονικό μπορεί να γίνει και πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης».
«Είμαι Μακεδόνας»

«Είμαι Μακεδόνας. Όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη όταν, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τον ρώτησε πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι Μακεδόνες υπάρχουν και στην Ελλάδα, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

«Εμείς και οι φίλοι μας οι Ελληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό», ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ, σημειώνοντας ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται «ήρωας» και για κάποιους άλλους «προδότης».

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα. «Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι».

«Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται να επιβεβαιώσουν, δυστυχώς, την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας είναι το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων», σχολίασε την ομιλία Ντιμιτρόφ στο Ευρωκοινοβούλιο ο τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου