Η ομάδα «Σκύρος» αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου οι οποίοι από το 2015 κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο πολυβραβευμένο Λιμάνι της Σκύρου, την Λιναριά.
Το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιότο, το ήμι κρατικό Πανεπιστήμιο “Rikkyo” του Τόκιο και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο «The Sacred Hearts”, είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ζήτησαν την παρουσίαση του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ» και τη συνεργασία του προγράμματος, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών αλλά και την πρακτική άσκηση Ιαπώνων φοιτητών στη Σκύρο μέσω του προγράμματος «Σκύρος» που υλοποιείται στο Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου.
Στην αποστολή συμμετείχαν, η καθηγήτρια περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος ιδρυτές του Skyros project και επτά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές-τριες μέλη της ομάδας «Σκύρος», Δέσποινα Δημητριάδου, Βάσω Μπέλτσιου, Βάσω Πετρενίτη, Χρυσούλα Σάρδη, Πηνελόπη Καπετανάκη, Κορίνα Μπερτόλη & Γεώργιος Χαν.
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 η ομάδα μετέβη στο Πανεπιστήμιο του ΚΙΟΤΟ όπου έγινε συνάντηση με την επικεφαλής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πρόγραμμα διεθνών περιβαλλοντικών επιστημών, καθηγήτρια κα Jane Singer και τον κοσμήτορα κο Shinya Funakawa.
Στο πανεπιστήμιο του ΚΥΟΤΟ έγινε παρουσίαση του προγράμματος και της Σκύρου σε ειδικό σεμινάριο που είχε οργανωθεί υπό τον τίτλο «The role of environmental education in strengthening community resilience: CASES FROM GREECE AND JAPAN και στο οποίο παρουσιάστηκε η Σκύρος και 5 εργασίες των μελών του Skyros project.
Μετά από την παρουσίαση του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ και συζητήσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, ακολούθησε ξενάγηση στους εντυπωσιακούς χώρους του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν 27.000 φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιαπωνία.
Το σήμα σύμβολο του Πανεπιστημίου «RIKKYO» είναι το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» και είναι σκαλισμένο στα Ελληνικά στην είσοδο του!
Το ταξίδι κατέδειξε την δυναμική του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ και την παγκόσμια καινοτομία που αναγνωρίζεται απόskyrosproject-02 εκπαιδευτικούς φορείς Διεθνώς και αφορά την συνεργασία ενός Πανεπσιτημίου με ένα Δημόσιο Λιμάνι, το Λιμάνι της Σκύρου και την μετατροπή της περιβαλλοντικής θεωρίας σε πράξη μέσα από την ετήσια πρακτική άσκηση των φοιτητών στο Λιμάνι της Λιναριάς και των παράλληλων δράσεων του Skyros project, όπως η Ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών, η περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά, έρευνες και παρατηρητήρια τουρισμού.
Η Ιαπωνία εντυπωσίασε όλη την ομάδα με την οργάνωση και την εφαρμοσμένη πρόνοια.
Το ταξίδι της ομάδας «Σκύρος» ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό προφίλ του Νησιού και κατέδειξε πως η συνεργασία ενός Δημόσιου Πανεπσιτημίου και ενός προτύπου Δημόσιου Λιμανιού αποτελούν Παγκόσμια καινοτομία και παράδειγμα για την προώθηση και προβολή των καλών πρακτικών.
eviaportal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου