Προβάδισμα 14,1 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Από την έρευνα της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Τα Νέα», προκύπτει ότι η κυβέρνηση καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες από τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό, οι οποίες φαίνεται να μην αντισταθμίζονται από τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος.
Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, η περιβόητη υπόθεση Novartis έπεσαν στο κενό.
Στέλεχος της Πειραιώς που είναι κοντά στον Κ.Μητσοτάκη εκτιμά πως «αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ θα έπαιρνε αυτοδυναμία με 167 βουλευτές».
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό (παντα στην εκτίμηση ψήφου) 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
-Νέα Δημοκρατία 36,7%
– ΣΥΡΙΖΑ 22,6%
– Κίνημα Αλλαγής 9,9%
– Χρυσή Αυγή 8%
– ΚΚΕ 6,8%
– Ένωση Κεντρώων 3,2%.
Οι ΑΝΕΛ κινούνται στο 2%, στο 2,8% η Ελληνική Λύση» με τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται κάτω από το 2%.
Με βάση τα ποσοστά αυτά η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, με την κυβέρνηση να σημειώνει σημαντικές απώλειες λόγω της συμφωνιας για το Σκοπιανό.
Η φιέστα του Ζαππείου με τη γραβάτα του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να έπεισε τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 75% αξιολογούν αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης και σε ποσοστό 73% αξιολογούν επίσης αρνητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η εικόνα των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να παραμένει απαισιόδοξη,τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για τη χώρα συνολικά.
Σε ό,τι αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών το 83% των πολιτών την αξιολογούν αρνητικά και μόνον το 14% την αξιολογούν θετικά.
Το 38% είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών. Το 31% θεωρεί σκόπιμη την εξάντληση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού.
Στα σημαντικότερα ποβλήμτα της χώρας το οικονομικό έρχεται πρώτο με δεύτερη την ανεργία και τρίτο το πολιτικόσύστημα γενικότερα.
Οι πρόωρες εκλογές
Τη λύση των πρόωρων εκλογών προκρίνουν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες.
Συγκεκριμένα, το 38% πιστεύει ότι το καλύτερο για την χώρα θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 31% είναι υπέρ του να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το 24% προτιμά να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό.
Πάντως, το 55% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και το 40% πιστεύει ότι θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές.
Στην ίδια έρευνα, το 56% τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 40% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Η άποψη για τις συμφωνίες
Το 57% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, ενώ το 25% έχει θετική άποψη.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, το 72% διαφωνούν και το 23% συμφωνούν.
Οι φόβοι για την οικονομία
Την ανησυχία τους για την οικονομία εξέφρασε η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 54% εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα χειροτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ενώ το 46% θεωρεί ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η «βαθμολογία» για κυβέρνηση και πολιτικούς αρχηγούς
Στη δημοσκόπηση, το 75% αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης (17% θετικά) και το 73% αξιολογεί αρνητικά τον πρωθυπουργό (20% έχουν διαφορετική άποψη).
Το 61% κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 27% έχει θετική άποψη.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 42% και το 56% εκφράζουν αρνητική άποψη.
Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% στις θετικές απόψεις (59% αρνητική), ο Βασίλης Λεβέντης το 33% των θετικών απόψεων (63%) αρνητικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί με 32% (65% αρνητική άποψη), ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27% θετικών απόψεων (63%) και ο Αλέξης Τσίπρας 26% (72% αρνητικές).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου