Γράφει ο ....insider.
Η ελληνικών συμφερόντων ενεργειακή εταιρεία Energean, που ήδη δραστηριοποιείται στους τομείς έρευνας πετρελαίου των ισραηλινών θαλάσσιων κοιτασμάτων Karish και Tanin του Ισραήλ, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή με σκοπό την ανάπτυξη θαλάσσιων ερευνών στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ .
Η ίδια η εταιρεία Energean αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε
«Δραστηριοποιούμεθα σε ισραηλινής ιδιοκτησίας θαλάσσια οικόπεδα . Πρέπει να αποφύγουμε να σχολιάζουμε φήμες σχετικά με τις δραστηριότητές μας και όταν υπάρχει κάτι να ανακοινώσουμε, θα το κάνουμε επίσημα»,ανέφερε η εταιρεία.
Ο τύπος όμως του Ισραήλ και συγκεκριμένα η εφημερίδα Haaretz έχει τις δικές πηγές και δημοσιοποιεί μέσω έγκυρων πληροφοριών τις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους Παλαιστίνιους .
Η περιοχή «ενδιαφέροντος» της εταιρείας ευρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή της Γάζας, και θεωρείται ως μια χρυσή ευκαιρία για την Παλαιστινιακή Αρχή για την εκμετάλλευση πιθανών χρυσοφόρων κοιτασμάτων .
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν υλοποιείται καμία εργασία στην περιοχή αυτή , χωρίς την έγκριση της Χαμάς που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή .
Για παράδειγμα στο «κόλπο» έχει προσπαθήσει και πρωτύτερα να εισέλθει η Shell, η οποία αφού αγόρασε ένα μέρος της κοινοπραξίας στην συνέχεια δεν μπόρεσε να έλθει σε συμβιβασμό με την Χαμάς ( υπήρξε τουρκικός δάκτυλος) και αναζήτησε αγοραστή για το 55% της συμμετοχής της σε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην Γάζα.
Μετά την αποχώρηση της Shell, το Ταμείο Επενδύσεων Παλαιστίνης, ένα ταμείο κρατικών επενδύσεων, παραμένει ο μοναδικός μέτοχος των κοιτασμάτων αυτών που είναι στην περιοχή.
Το «παλαιστινιακό» πεδίο εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 30 έως 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που αποτελεί το ισοδύναμο της συνολικής κατανάλωσης της Ισπανίας για το 2016.
Το Ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας φέρεται να έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε την Κυριακή να σχολιάσει οτιδήποτε. Οποιαδήποτε εξέλιξη επί του πεδίου αυτού θα απαιτούσε την έγκριση του Ισραήλ, το οποίο σίγουρα θα έχει να λαμβάνειν οικονομικά από αυτό.
«Το θέμα έχει εξεταστεί στην κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Αν προχωρήσει η παλαιστινιακή αρχή σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος , αυτό θα είναι συνδεδεμένο με το Ισραήλ, διότι θα δημιουργήσει «προβλήματα» στο κοίτασμα για Tamar», δήλωσε ισραηλινή πηγή, αναφορικά με τον τομέα του φυσικού αερίου του Ισραήλ .
« Επίσης η πιθανή εκμετάλλευση του θα μειώσει επίσης το βάρος για την Israel Electric Corporation, η οποία σήμερα τροφοδοτεί τη Γάζα», δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Είναι ένα μικρό πεδίο, αλλά η Γάζα θα θέλει να πουλήσει το αέριο στο Ισραήλ» , κατέληξε .
Η πηγή δήλωσε ότι η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε καθαρό φυσικό αέριο θα μείωνε επίσης τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στη Γάζα και θα εξασφάλιζε μια πιο αξιόπιστη παροχή ενέργειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ουσία όμως είναι αλλού ως συνήθως , σε όλα αυτά τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο , όπως ο αγωγός EAST MED , η σύνδεση με ηλεκτρική ενέργεια ( Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-ΕΕ), και αφορά στο πολύχρονο σχέδιο δημιουργίας της Μεσογειακής Ένωσης.
Είμαστε όντως με βήματα αργά και σταθερά σε πορεία δημιουργίας της αποκαλούμενης Μεσογειακής Ένωσης , η οποία σύμφωνα με ειδικούς θα «αντικαταστήσει» την ΕΕ σε ολόκληρη την Μεσόγειο περιορίζοντας την ένωση στις χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Για του λόγου το αληθές προχθές στην συνάντησή τους στη Λάρνακα, οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος και του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αναφέρθηκαν στο θέμα .
Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Ένωση γεννιέται».
Ο υπουργός σημείωσε ότι με τους δύο ομολόγους του επαναβεβαίωσαν «το κοινό όραμα των τριών κυβερνήσεων για μία μακροπρόθεσμη, συνεκτική και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, σύμφωνα με το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής».
Η Μεσογειακή οικονομική ένωση είναι παλιό σχέδιο για την είσοδο του Ισραήλ στην Ευρώπη-Αφρική.
Η ένωση θα απαρτίζεται σχεδόν από όλες τις χώρες που «βρέχονται» από την Μεσόγειο…και την Τουρκία με άλλη κυβέρνηση όμως .
Το σχέδιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή ειδικά μετά την σύναψη στενών σχέσεων Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου ενώ η πραγματική έναρξη του έγινε με την αποκαλούμενη «αραβική άνοιξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου