Γράφει ο ....insider.
Σε οικονομικό Αρμαγεδών οδηγείται πλέον η Τουρκία λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογές, και αυτό αποτυπώνεται στους ειδικούς δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας.H επίμονη κόντρα του Ταγίπ Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και η πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της γειτονικής χώρας έχουν θέσει σε κλοιό πιέσεων το τουρκικό νόμισμα.
Δεν αποκλείεται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν και αυτές το ρόλο τους. Το «ναδίρ» στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο πιστωτικός κίνδυνος της Τουρκίας, ή CDS αυξάνεται οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στην ολική οικονομική καταστροφή, και τον εσωτερικό εμφύλιο όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στην ιστοσελίδα μας.
Τα τουρκικά πενταετή credit default swaps (CDS) αυξήθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης (bps) και έφτασαν στις 338 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 2,5 χρόνια.
Η Τουρκία, η Νότια Αφρική, μαζί με την Ουκρανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, αποτελούν τις πιο επικίνδυνες οικονομίες στον κόσμο , λόγω των πολλών τρωτών σημείων τους.
Ο υψηλός πληθωρισμός, τα τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και οι πολιτικοί κίνδυνοι και στις τρεις χώρες χτυπούν «καμπανάκι» στις διεθνείς χρηματαγορές .
Η Αργεντινή για παράδειγμα αναγκάστηκε να υπογράψει συμφωνία για δάνειο ύψους 50 δισ. Δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,8% φτάνοντας στα 4,74 ανά δολάριο σημειώνοντας πτώση μέχρι τώρα για το 2018 πάνω από 20%.
Η Τουρκία αν και δεν έχει πέσει ακόμα στον «γκρεμό» είναι σίγουρα στον δρόμο προς αυτόν και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτατα, λόγω της πιθανής επανεκλογής Ερντογάν, έστω και στον δεύτερο γύρο και των ανερμάτιστων δηλώσεων του για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μετά τις εκλογές με παροχολογία στο φουλ.
Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Έρχεται το τέλος του Ερντογάν: Γκρεμίζεται η τουρκική οικονομία – Οι υποβαθμίσεις πέφτουν «βροχή» και η τουρκική λίρα σε κατήφορο χωρίς σταματημό), είχαμε αναφέρει ότι το ένα χαστούκι μετά το άλλο τρώει η Τουρκία και η οικονομία της κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά. Η αστάθεια που παρουσιάζει λόγω και της πολιτικής απομόνωσης, απόρροια της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν κάνει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τον έναν μετά τον άλλον να την υποβαθμίζουν και την τουρκική λίρα να έχει πάρει κατήφορο χωρίς σταματημό.
Η Moody’s βλέπει σοβαρά προβλήματα και μεγάλα ρίσκα στις τουρκικές τράπεζες, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε την Τρίτη σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του.
Σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο είναι αρνητικές, λόγω των ρίσκων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού τους.
Το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο, σημειώνει ο οίκος, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της οικονομίας, η μη αποτελεσματική νομισματική πολιτική, η υποτίμηση της λίρας και η υψηλή ανεργία.
Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμπιέσουν τη ζήτηση για δάνεια και να περιορίσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, αναφέρει ο οίκος. Η Moody’s προβλέπει ότι η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4% φέτος και στο 3,5% το 2019.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα.
Όλα αυτά ενώ η αντιπολίτευση φωνάζει συνεχώς , ειδικά η Ακσενέρ, για σενάρια εμφύλιου πολέμου εντός της χώρας από τους οπαδούς του ΑΚΡ , ενώ η δύση έχει «στριμώξει» για τα καλά της Άγκυρα και διέξοδο δεν υφίσταται.
Ένα μόνο σενάριο υπάρχει στο τραπέζι για τον Τούρκο πρόεδρο, αυτό της απόσυρσης από το ΝΑΤΟ και της εισόδου στην ευρασιατική ένωση , με την δυνατότητα χρηματοδότησης από την περιβόητη Τράπεζα επενδύσεων ( το ΔΝΤ της Ανατολής) , με έδρα το Πεκίνο.
Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σεισμικές αλλαγές στην Α.Μεσόγειο και ίσως ακόμη και πιθανή πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά των Τούρκων που θα άφηναν σε αυτό το «σενάριο» ακάλυπτη μια ολόκληρη πλευρά της συμμαχίας , για χάρη της Ρωσίας και της Κίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου