Στον απόηχο της ανταλλαγής των ανακοινώσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής, εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο που έθεσε η ΔΕΚΟ προς τον μεγαλύτερο οφειλέτη της υψηλής τάσης, την κρατική βιομηχανία νικελίου Λάρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο ναυάγιο και απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης για τη βιομηχανία.
Πάντως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και επιχειρείται να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας. Η ΔΕΗ για να αποδεχθεί την υπογραφή νέας σύμβασης, ζητεί εγγυήσεις για την έγκαιρη αποπληρωμή της τρέχουσας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα όμως ζητεί να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο για την αποπληρωμή και των νέων χρεών που έχουν δημιουργηθεί μετά την τελευταία σύμβαση προμήθειας που υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Η βιομηχανία νικελίου που απασχολεί περί τους 1200 εργαζόμενους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας καθώς δεν έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη παραγωγής της, με αποτέλεσμα η παραγωγή νικελίου να είναι ζημιογόνος. Μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα είχε προταθεί από την πλευρά του υπουργείου ενέργειας οδικός χάρτης για την εξεύρεση λύσης, ο οποίος περιλάμβανε την υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος αλλά και τη μείωση της παραγωγής της Λάρκο προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές.
Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τις δύο αυτές υποθέσεις, δηλαδή τη Λάρκο και τη Χαλυβουργική, αναμένεται να κλείσουν τις βασικές εκκρεμότητες που έχει η ΔΕΗ σε σχέση με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
Και αυτό, οι υπόλοιπες μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν έχουν σε εκκρεμότητα οφειλές από το παρελθόν ενώ αποπληρώνουν στο σύνολό τους τις τρέχουσες καταναλώσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2008 η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στην επιβολή αυξήσεων της τάξης του 10% όταν απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια της υψηλής τάσης. Τότε λοιπόν οι βιομηχανίες είχαν αμφισβητήσει την αύξηση αυτή. Άλλες επέλυσαν τη διαφορά μέσω διαιτησίας, άλλες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι είτε στη διαιτησία είτε στα δικαστήρια, οι βιομηχανίες πέτυχαν να μειωθεί η αύξηση του 2008, που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ΔΕΗ περιορίστηκαν σημαντικά.
Έκτοτε πάντως οι σχέσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ έχουν εξομαλυνθεί, οι εκκρεμείς οφειλές έχουν ρυθμιστεί και οι τρέχουσες καταναλώσεις αποπληρώνονται πλήρως. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα οι ισχυρισμοί της Χαλυβουργικής περί διαφορετικής μεταχείρισης ανταγωνιστή της δεν ευσταθούν και μπορούν να ερμηνευτούν στο πλαίσιο της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τη ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου