Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ψαθάς στον Αγρότυπο: Χρηματοδότηση μέσω Leader για δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην Εύβοια





Κατατέθηκε ο φάκελος για τη Δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Δίρφυς (Κ.Ε.Α.Π.Υ.Δ) στην Αναπτυξιακής Ευβοίας με στόχο την χρηματοδότηση του έργου μέσω του Μέτρου 19 (CLLD – Leader) του ΠΑΑ 2014-2020. «Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με την ίδρυση Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), αναμένεται να φέρει μια μεγάλη ώθηση στον αγροτικό τομέα της Εύβοιας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, με έδρα τα Ψαχνά.


Και προσθέτει: «Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει στα 449.945 ευρώ. Ο χώρος θα περιλαμβάνει το Δημοτικό κτιριακό συγκρότημα «Κριεζώτη» στο ΔΔ Τριάδας σε συνδυασμό με Δημοτικές εκτάσεις γης παραπλεύρως αυτού (συνολικά 30 στρέμματα) και είναι ιδιοκτησίας του Δήμου.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε μετά από μια συνεργασία που είχαμε με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με την οποία κάναμε καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας.

Το έργο αναμένεται να έχει μεγάλη σημασία για την τοπική αγροτική οικονομία αλλά και με σημαντικό ενδιαφέρον και για άλλους τομείς εμπορικής δραστηριότητας, έχει η άγρια χλωρίδα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και τα μανιτάρια που φύονται στον ορεινό όγκο του όρους Δίρφυς.

Η ανάδειξη αυτών των μοναδικών σε ποιότητα αλλά και υψηλή διατροφική αξία προϊόντων μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και την εμπέδωση ενός διατροφικού προτύπου που θα βασίζεται σε προϊόντα που θα παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και θα χαρακτηρίζονται από υψηλή εμπορική και διαιτητική αξία.

Με το συγκεκριμένο έργο στην περιοχή μπορεί να προκύψουν στοχευμένες παρεμβάσεις προσέλκυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα σχετίζονται με την παραδοσιακή γεωργία, τη γαστρονομία με έμφαση στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (κρασιά, οπωροκηπευτικά, τυροκομικά, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, μανιτάρια κ.λπ.), αλλά και ταυτόχρονα θα αναδεικνύουν νέες μορφές εκμετάλλευσης με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής ενδημικής χλωρίδας και ιδιαίτερα στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Δίρφυς.

Το Κ.Ε.Α.Π.Υ.Δ θα περιλαμβάνει:
Α: Ερευνητικό εκπαιδευτικό χώρο ανάδειξης της ενδημικής χλωρίδας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ευρύτερης περιοχής και ανάπτυξης πολλαπλασιαστικού υλικού,
Β: Δομή ενίσχυσης και υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας - Εξωστρέφειας,
Γ: Μουσείο παραδοσιακής γεωργίας - λαογραφίας - γαστρονομίας».
Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου