Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πρατσόλης για ΛΑΡΚΟ: Τους είπε ότι και ...πέρυσι!!! Βολές σε Κεδίκογλου και Μαρκόπουλο ''λαϊκίστικη ενέργεια η μήνυση κατά της διοίκησης της εταιρίας!!!!''





Στη Λάρυμνα βρέθηκε ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης, για να παραστεί στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΛΑΡΚΟ, με θέμα «Πορεία της Εταιρείας- Σύμβαση με ΔΕΗ- Κρατικές Ενισχύσεις».
Στην τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, τόνισε ότι το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι αρκούντως σοβαρό και χρειάζονται ουσιαστικές τοποθετήσεις αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είναι βήμα για προεκλογικές ομιλίες, όπως το χρησιμοποίησαν πολλοί και δυστυχώς, μεταξύ αυτών και κάποιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Απαντώντας ουσιαστικά στην τοποθέτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα ότι «όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι τώρα βοήθησαν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», είπε ότι διαφωνεί ριζικά γιατί το hedging (προπώληση) που εφαρμόστηκε το διάστημα 2005-2008, στην πραγματικότητα ήταν βόμβα στη βιωσιμότητα της εταιρείας, ζημιώνοντάς την κατά 745 εκατομμύρια δολάρια ( περίπου 648 εκατ. ευρώ). «Αυτό δεν είναι παρελθοντολογία», είπε χαρακτηριστικά, « γιατί μιλάμε για επιχείρηση που έχασε αυτά τα χρήματα και η έλλειψή τους δημιούργησε χρέη και αδυναμία ρευστότητας».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, υποστήριξε τα εξής: «Αργότερα (2008-2011), οι Κυβερνήσεις προσπάθησαν να καλύψουν με εγγυήσεις τραπεζών και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τη ζημιά αλλά αυτά με τη σειρά τους θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση για επιστροφή από ΛΑΡΚΟ στο Ελληνικό Δημόσιο, 136 εκατ. ευρώ και επιπλέον αυτού, 35 εκατ. τόκους. Δηλαδή, το σύνολο της επιβάρυνσης της ΛΑΡΚΟ από λαθεμένες πολιτικές των Κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ή ακόμα χειρότερα και από σκοπιμότητες, από το 2005 έως το 2014 αγγίζει τα 785 εκατ. ευρώ περίπου. Σ’ αυτό φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας που έγινε κάποια στιγμή.
Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση, προχώρησε σε μείωση της τιμής της κιλοβατώρας από 58 ευρώ σε 37 ευρώ περίπου και σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή του χρέους.
Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, είχε μια βασική παραδοχή, ότι η τιμή του Νικελίου στη χρηματιστηριακή αγορά, θα ήταν πάνω από 12 χιλιάδες ευρώ ανά τόνο. Δυστυχώς, η τιμή κυμάνθηκε στα 8 έως 9 χιλιάδες ευρώ ανά τόνο και σε συνδυασμό με το κόστος που ήταν 14,5 και παρότι μειώθηκε έως τις 13,5 χιλιάδες ευρώ ανά τόνο, υπήρχε μια μόνιμη ζημιά.
Συνεπώς δεν ευθύνεται η συμφωνία με τη ΔΕΗ, αλλά η σχέση κόστους και τιμής πώλησης. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν χρέη ή χρηματοοικονομικές ανάγκες (τόκοι, τοκοχρεολύσια), η εταιρεία πάλι θα παρουσίαζε λειτουργική ζημιά. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθούν τρόποι να βελτιωθεί αυτή η δυσμενής σχέση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πληρώνεται η ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ) που καταναλώνεται και φυσικά, πάνω απ’ όλα να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η πρότασή μου, αν θέλουμε σοβαρά να συζητήσουμε το μέλλον της εταιρείας».
Ο κ. Πρατσόλης επεσήμανε για μια ακόμα φορά, την απουσία του Βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ., κ. Κεδίκογλου, αλλά και του λαλίστατου υποψήφιου κ. Μαρκόπουλου, οι οποίοι όπως είπε: «προτιμούν τους μονολόγους και τις λαϊκίστικες ενέργειες, όπως την υποβολή μηνύσεων, αλλά δεν διατυπώνουν καμία ρεαλιστική πρόταση και παραμένουν μακριά από την κοινωνία που αγωνιά και προβληματίζεται για την εταιρεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου