Σάββατο 12 Μαΐου 2018

η ελληνική πολεμική μηχανή: Ερχονται ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων και AC-130 για την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου




Γράφει ο ....insider.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει μέσω των ενόπλων δυνάμεων της και ειδικού σώματος τρομερά σημαντικό ρόλο στην αποκαλούμενη ασφάλεια της Α.Μεσογείου μέσω των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναζητούν αξιόπιστους και κυρίως πιστούς συμμάχους στην στρατηγική ασφαλείας που εφαρμόζουν σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Α.Μεσόγειο η οποία λόγω των επικείμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων και της μεταφοράς υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου, χρήζει ιδιαίτερης φύλαξης από αξιόπιστη δύναμη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟ στήνει στην περιοχή Στρατηγείο Ειδικών Δυνάμεων στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει η Ελληνική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που έχει ξεκινήσει να στήνεται και θα εξοπλιστεί με ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων και AC-130 και πολλά άλλα.

Για το λόγο αυτό ταξίδεψε σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στην χώρα μας, ο Διοικητής Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (Commander Allied Joint Force Command Naples, US Naval Forces Europe-US Naval Forces Africa), Admiral James G. Foggo III USN.

Κατά τις διμερείς επαφές με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.

Παράλληλα, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνάντησης στην Ουάσιγκτον, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογο του, General Joseph F. Dunford USMC, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και στις ειδικές επιχειρήσεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:




Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Απτό παράδειγμα αυτών των πρωτοβουλιών αποτελεί ο σχεδιασμός υλοποίησης άσκησης ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Ρουμανίας στην Ελλάδα τον προσεχή Ιούνιο.

Τη συμμετοχή μονάδων των Ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις προβολής ασφάλειας στην περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας (OPS KFOR, SEAGUARDIAN, SOPHIA, UNIFIL).

Τη σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και μονάδων του ΠΝ των ΗΠΑ.


Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο.

Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Admiral James G. Foggo III USN ενημερώθηκε για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του.

Επιπρόσθετα, ο Admiral James G. Foggo III USN συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο ρόλος του ΠΝ ως παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολύ καλής διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Αυτά τα σούρτα-φέρτα των Νατοϊκών αξιωματικών αφορούν σχέδιο της Ουάσιγκτον για την αναζήτηση αξιόπιστων συμμάχων όπως η Ελλάδα, για να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση απειλών στην Μεσόγειο αλλά και λόγω Συρίας και Ιράν.

Για τους Αμερικανούς υπάρχουν δύο θαλάσσια άκρα στα οποία αναζητούνται αξιόπιστοι σύμμαχοι

α. ένα είναι το βόρειο άκρο στον αρκτικό κύκλο και

δεύτερο είναι στην Α.Μεσόγειο .

Στον Βορρά αξιόπιστοι σύμμαχοι είναι η Νορβηγία , η Σουηδία και η Φιλανδία έναντι του ρωσικού κινδύνου. Στο Νότο αξιόπιστος σύμμαχος είναι οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις .

Η αρχή έγινε με την ΜΥΑ του λιμενικού σώματος .

Τώρα όμως με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία συγκροτείται αλλάζουν όλα κατά παραγγελία ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, σύμφωνα με τα πρότυπα της αμερικανικής «Special Forces Joint Command», φέρνει τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις στις επάλξεις .

Η θεμελίωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς , Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους υπό προυποθέσεις.

Η δύναμη αυτή θα είναι « το μακρύ χέρι» της χώρας μας παντού στην Α.Μεσόγειο προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών. Το ολοκληρωμένο σχέδιο αναμένει την τελική υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα υπάγεται απευθείας στον Α/ ΓΕΕΘΑ. Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης, η οποία θα χωρίζεται σε δύο μέρη: τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, θα είναι υποστράτηγος και θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων:

Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ)

Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών

Ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ)

Η αναβάθμιση θα αλλάξει τα πάντα τις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το σταθερότερο σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενώ η βάση της Σούδας – και ίσως ένα ακόμη αεροδρόμιο -, θα προσφέρει τεράστιες αεροναυτικές διευκολύνσεις για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις .

Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) παρέδωσε ήδη στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τέσσερα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων RHIB) στη βάση της Σούδας, πριν ένα μήνα αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ελληνικής δύναμης ταχείας επεμβάσεως.

Τα σκάφη RHIB παραχωρήθηκαν ως δωρεάν βοήθεια στην Ελλάδα για να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις της , καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις παρέλαβαν και ήδη αξιοποιούν επιχειρησιακά νέας γενιάς σκάφη.

Η ουσία όμως είναι ότι οι ΗΠΑ μας προετοιμάζουν με την δημιουργία δύναμης η οποία θα επιφορτιστεί με την ασφάλεια μελλοντικών πλωτών εξεδρών εξόρυξης υδρογονανθράκων από αμερικανικές εταιρείες στην Κρήτη.

Με λίγα και απλά λόγια, εφόσον υλοποιηθούν, η ελληνική δύναμη θα εκπαιδευτεί κατάλληλα ( ήδη γίνεται με τις συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς εδώ και 2 χρόνια) και θα πρωτοστατεί σε οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας .

Το ασταθές περιβάλλον στην Μεσόγειο και οι κίνδυνοι από διάφορες πλευρές, ISIS, Τουρκία και η ασφάλεια του ναυστάθμου της Σούδας οδηγούν στην δημιουργία ειδικής δύναμης φύλαξης» στην περιοχή σε συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδος.

Το σημαντικό για την χώρα μας είναι ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια ομολογουμένως τεράστια συγκυρία κατά την οποία η Ουάσιγκτον επιδεικνύει μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα έναντι της Άγκυρας , η οποία έχει απολέσει το status της αξιοπιστίας για το ΝΑΤΟ λόγω Ρωσίας και Ιράν.


Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις βλέψεις των Τούρκων κατά της Ελλάδος και κατά των υπόλοιπων γειτόνων και εκτιμούν την χώρα αυτή ως «μεταλλασσόμενο αντίπαλο»…κάτι που δεν αργήσει να συμβεί και στην Ρωσία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου