Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Γιώργος Καρλής πρώην αντινομάρχης Ευβοίας: Το σχέδιο “Κλεισθένης” αγνοεί δύο βασικές αρχές της Αριστεράς





Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα να θίξω δυο σημεία που το σχέδιο “Κλεισθένης “ΑΓΝΟΕΙ Η ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΞΕΧΝΑ” για να μην πω οτι ηθελημενα τα αρνειται, ΔΥΟ ΠΑΓΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, ήτοι α)ότι ο έλεγχος των πράξεων της Αυτοδιοικησης ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ και όχι από διοικητικά όργανα και β ) την αρχή της ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και συνεχίζει την οικονομική πολίτικη των Κ.Α.Π..
Και η παράλειψη αυτόν των δυο άρχων σημαίνει ότι Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ παραγνωριζοντας την ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑ ΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ,δυο αρχές για τις οποίες αγωνίστηκε χρόνια αυτί για να τις θεσμοθέτηση ,και τις ποιες αρνιόταν η Συντηρητική παράταξη να εφαρμόσει για τα χρόνια εξουσίας της. Όσο για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Αυτοδιοικησης αν διαβάσετε τον ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του 1994 θα τις βρείτε ,μάλιστα δε ο νόμος αυτός ΚΑΘΙΕΡΩΝΕ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑς ΣΤΗ Τ. Α. ,δηλ αν υπήρχε αμφισβήτηση για το ποιος ήταν αρμόδιος τότε ήταν η Τ.Α. Είδα τώρα τελευταία οτι ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Τσιπρας αναφερόμενος στον Μπουτάρη του ζήτησε να ηγηθεί εκ νέου του Δήμου. ΝΑ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. “«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ!
Tην ώρα που τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των πόλεων πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετα, ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης και πολιτικής αντιπροσώπευσης υποδεικνύει την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και μεγαλύτερη αυτονομία. Κυρίως γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος, ο πιο προσβάσιμος και ο αποτελεσματικότερος θεσμός για τον πολίτη και τα προβλήματά του.
»Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στη χώρα μας, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση για την κατάργηση υπηρεσιών και την απόλυση εργαζομένων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες), που θίγει τον σκληρό πυρήνα των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Δήμων και προσδίδει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην επίθεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης των Δήμων και των Δημάρχων από την κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση και γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους,’ ας τις αναζητήσουμε μελετήσουμε και προβληματιστούμε αν αυτές τις εφαρμόζει το σχέδιο “Κλεισθενης” ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ να τροποποιηθεί εφαρμόζοντας τες ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για την Τ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου