Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τέσσερα ερωτήματα-φωτιά της ΝΔ προς τον Α. Τσίπρα για το Σκοπιανό





Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό. Τη στιγμή που οι δηλώσεις του προέδρου της γείτονος, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έρχονται, για να χαμηλώσουν αισθητά τον πήχη περί των άμεσων εξελίξεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ερωτήματα που αποτυπώνουν εμφατικά την ανησυχία της "γαλάζιας" παράταξης, πηγές της οποίας διαμηνύουν ότι, προκειμένου να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι μείζονος εθνικής σημασίας, οφείλει προηγουμένως να ενημερώσει τους πολίτες η κυβέρνηση για την ενιαία της θέση. "Εάν, φυσικά, υπάρχει ενιαία θέση", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή της οδού Πειραιώς.

"Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες όχι μόνον ότι ήδη "υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι "η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η "μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του "έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος "λαχταρά μια "Μακεδονία" στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας τέσσερα χαρακτηριστικά ερωτήματα προς το κυβερνητικό οικοσύστημα Τσίπρα-Καμμένου:

-Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας” και "μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές;

-Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

-Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της πΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

-Εάν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι μόνον φαίνεται να έχουν κάνει αδιανόητες, όπως χαρακτηρίζονται, παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά προτίθενται να δώσουν προκαταβολικά "πράσινο φως" για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος. Εμείς από την αρχή όχι μόνο μιλούσαμε για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο να μην αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση, εάν αυτή δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική και κυρίως να πληρώσει η χώρα μία συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις", σημειώνουν κύκλοι της "γαλάζιας" παράταξης, με τα ερωτήματα (πέραν των τεσσάρων αρχικών) να είναι καταιγιστικά, αναζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

"Έχει ο κ. Τσίπρας τη συναίνεση της δικομματικής κυβέρνησης της οποίας ηγείται ή διαπραγματεύεται μόνος τους ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο; Το θέμα αυτό δεν είναι ήσσονος σημασίας. Διότι εάν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει την Ελλάδα για μία τόσο σημαντική υπόθεση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας. Διότι είναι βέβαιο ότι τη στήριξη των πολιτών για να παραχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια προφανώς δεν την έχει από τους πολίτες", αναφέρουν στην οδό Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου