Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Πανηγυρίζει ο Ζ.Ζάεφ: «Επιτέλους έχουμε ένα «μακεδονικό» έθνος, μια «μακεδονική» γλώσσα» – Παραδόσαμε την Μακεδονία για 30 αργύρια





Γράφει ο ....insider.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη για τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την ελληνική κυβέρνηση ενώ ο Αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ επιβεβαιώνει τον Δ.Καμμένο λέγοντας πως συζητήθηκαν και οικονομικά ανταλλάγματα για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.



Ο Π.Σγουρίδης φεύγει από τους ΑΝ.ΕΛ; Οπως έχουμε ήδη αποκαλύψει ακούγεται έντονα πως επίκειται αποχώρηση ακόμη 2 βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. Η δήλωση του πριν λίγο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις στους ΑΝ.ΕΛ με το κόμμα ήδη να έχει βαρέσει διάλυση.

Ο κ.Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας πως πιστεύει πολύ στη συμφωνία.

«Με τη συμφωνία», υπογράμμισε. «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Δεσμευτική η απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα




«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για την «Μακεδονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στην εκπομπή «Μόνον η Αλήθεια» του σκοπιανού τηλεοπτικού δικτύου Kanal 5 TV.

«Πιστεύω πολύ στη συμφωνία», επεσήμανε, «αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επί τέλους για το μέλλον μας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι «υπέρ», τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν «κατά», τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνία ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα», τόνισε.

«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος», είπε, «είναι η κορύφωση της δημοκρατίας αναφορικά με ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα κι οι πολίτες θα σκεφθούν και θα προσδιορίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στο παρελθόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο Πρόεδρος (της χώρας) Γκιόργκε Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το κονοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με το Νόμο για την (αλβανική) γλώσσα», δήλωσε.

«Αυτή η συμφωνία που επιτύχαμε», πρόσθεσε, «δίνει σε όλους την ευκαιρία να μάθουν τις λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνον συζητήσεις και προσπάθειες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρείχαν ελλιπή ενημέρωση για τις συζητήσεις, έγιναν διάφορα πράγματα. Τώρα έχουμε μια διάφανη διαδικασία, μια δημόσια συμφωνία, όλοι γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της. Η κριτική στάση των δύο αντιπολιτεύσεων στην “Μακεδονία” και την Ελλάδα από μόνη της δείχνει ότι και οι δύο πλευρές έχασαν από κάτι».


Ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι η πρώτη που αποδέχεται το erga omnes. Αυτό, είπε, είχε συμβεί και όταν δεν ετίθετο υπό διαπραγμάτευση το θέμα της ["μακεδονικής”] ταυτότητας, επειδή δεν ήθελε να την αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση. Το 2012 και το 2013 ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποδέχθηκε για συνολική χρήση το όνομα

Άνω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε ενοχλημένη σφόδρα από τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.

Μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ επωφελής για τη χώρα του. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε. «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα. (…)

Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», είπε.

Επεσήμανε δε ότι η συνταγματική αλλαγή του ονόματος ήταν αναγκαία επειδή «μόνον έτσι θα το αποδεχόταν η Ελλάδα και θα οικοδομούσαμε μια φιλία με τη γειτονική χώρα. (…) Ο γείτονας μας είναι σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία. Δεν θα υπάρχει (για μας) ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΕΕ χωρίς επίλυση αυτού του προβλήματος.

Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση», είπε ο Ζάεφ.

Και καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έξω από τη βουλή των Σκοπίων.

«Η βία δεν είναι λύση για ο,τιδήποτε. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, της διαμαρτυρίας είναι δημοκρατικό και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Πιστεύω, όμως, απολύτως ότι η αντίδραση της αστυνομίας είναι δικαιολογημένη, ειδικά αφού κινήθηκε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς δε αν θα διεξαχθούν εκλογές παράλληλα με το δημοψήφισμα ο Ζάεφ απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το κόμμα του προσθέτοντας, πάντως, ότι για το καλό της οικονομίας της χώρας δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Για 30 αργύρια – Ο Σγουρίδης επιβεβαιώνει Δ.Καμμένο

Ταυτόχρονα, σε επιβεβαίωση των όσων είπε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό προχώρησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Σγουρίδης!

Την παραδοχή ότι συζητήθηκαν και οικονομικά ανταλλάγματα για τη συμφωνία για το Σκοπιανό έκανε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδης, επιβεβαιώνοντας τα όσα αποκάλυψε λίγα 24ωρα νωρίτερα ο διαγραφείς βουλευτής από τους ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρίδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σχεδόν παραδέχθηκε ότι μπήκαν στο ζύγι, προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ανταλλάγματα με βάση τη διευθέτηση του χρέους, επιβεβαιώνοντας σε αυτό το σημείο τον Δημήτρη Καμμένο και τις αποκαλύψεις που είχε κάνει λίγα 24ωρα νωρίτερα και μέχρι στιγμής διαψεύδονταν.

«Συζητήθηκαν παράλληλα, όλα τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σγουρίδης επιχείρησε να πείσει ότι οι ΑΝΕΛ, μπορούν από τη μια να πολεμάνε την συμφωνία και να μην την αποδέχονται και από την άλλη να δίνουν την άδεια για να πέσουν οι υπογραφές.

«Τα όργανα θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση του κόμματος στο θέμα της συγκυβέρνησης κι αυτό όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, την οποία θα καταψηφίσουμε», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σγουρίδης απέφυγε να σχολιάσει την καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπογραφθεί η συμφωνία, λέγοντας ωστόσο πως «όταν έρθει η ώρα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», κάτι που όμως δεν ισχύει και ο Σ.Θεοδωράκης πριν λίγο τον διέψευσε.

Για τις διαμαρτυρίες του κόσμου και τις αποδοκιμασίες εις βάρος υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Σγουρίδης υπογράμμισε:

«Η λέξη Μακεδονία έχει βαρύ συναισθηματικό φορτίο και αυτό το φορτίο ουσιαστικά διχάζει. Τις αποδοκιμασίες δεν μπορείς να τις αποτρέψεις, αλλά θα πρέπει να είναι σε κόσμιο κλίμα. Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορείς να σταματήσεις την διαμαρτυρία του κόσμου. Αδίκως ωστόσο διαμαρτύρεται ο κόσμος κατά των ΑΝΕΛ. Υπερασπιστήκαμε το όνομα και εμείς θα την καταψηφίσουμε όταν έρθει στη Βουλή», και συνέχισε:

«Εμείς ζητήσαμε δημοψήφισμα, δεν μπορέσαμε να το προκαλέσουμε. Ζητήσαμε αυξημένη πλειοψηφία, δεν τα καταφέραμε. Εμείς αποδεικνύουμε με την στάση μας ότι είμαστε υπεύθυνοι».

Η οπτική αυτή επιβεβαιώνει τον Δημήτρη Καμμένο ο οποίος ήταν ο πρώτος που έθεσε αυτό το ζήτημα την επομένη της διαγραφής του από το κόμμα.

Τότε ο κ. Καμμένος που είχε υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είπε πως στην συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ειπώθηκε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποδεχθεί την συμφωνία θα έχει οικονομικά ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα, ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Σγουρίδης, κλήθηκε να εξηγήσει την στάση των ΑΝΕΛ στην συμφωνία για το Σκοπιανό, λέγοντας πως μπορεί να καταψήφισαν την πρόταση μομφής δεσμεύονται όμως η συμφωνία να μην ψηφιστεί σε περίπτωση που έρθει στην ελληνική Βουλή.






Play Video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου