Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

«Προδότες, πουλήσατε το κράτος» – Πολιτική κρίση και εκρηκτικό κλίμα στα Σκόπια – Ξύλο έξω από το κοινοβούλιο – Πρώτο «ναι» για τη συμφωνία




Γράφει ο ....insider.
Χαμός και στα Σκόπια με την συμφωνία. Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε στο σκοπιανό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα όσον αφορά το ονοματολογικό.
Συγκεκριμένα, αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσπαθώντας να εξηγήσει στα μέλη του Κοινοβουλίου γιατί η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, μερίδας βουλευτών υπήρξαν έντονες.

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «ΟΚ» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Ντιμιτρόφ, προκαλώντας την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά του VMRO-DPMNE, οι οποίοι φώναζαν «προδότη, προδότη!» απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Μάλιστα, ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης και αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης πάντως, με πλειοψηφία 69 ψήφων υπέρ και 40 κατά, αποφασίστηκε ότι η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα θα γίνει σε σύντομη διαδικασία.




Την ίδια στιγμή, έξω από το Κοινοβούλιο είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί διαδηλωτές που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην υπογραφείσα συμφωνία, φωνάζοντας συνθήματα και καλώντας τον πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι (επί κυβέρνησης Γκρουέφσκι) να βγει έξω και να διαδηλώσει μαζί τους.

Από ότι όλα δείχνουν μόνο ο Ζάεφ και οι υποστηρικτές του, που δεν είναι πολλοί, αποδέχθηκαν apriori την συμφωνία με την Ελλάδα, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών διαδηλώνει με προκλητικότατα εθνικιστικά συνθήματα κατά της συμφωνίας και της Ελλάδος .

Χιλιάδες διαδηλωτές χθες βράδυ φώναξαν ενάντια στους όρους της συμφωνίας με το ανθελληνικό σύνθημα « Ζήτω η ενιαία Μακεδονία», ενώπιον του κοινοβουλίου της πΓΔΜ.



Οι χθεσινοβραδυνοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν μπροστά από το Κοινοβούλιο χ αντέδρασαν βίαια και η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει υπερβολική βία πολλές φορές σύμφωνα με τα ΜΜΕ , εκτοξεύοντας «βόμβες» κρότου λάμψης και ρίχνοντας δακρυγόνα .


Οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες φώναζαν ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν γυναίκες με μικρά παιδιά, καθώς και ηλικιωμένοι πολίτες που τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των τραυματιών είναι η ηθοποιός Arna Sijak, η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο με τραυματισμούς στα δύο πόδια.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο Facebook της οργάνωσης «Όλα για την ενιαία Μακεδονία», η Sijak κατηγορεί την αστυνομία ότι έριξε χημικά και βόμβες λάμψης για να φοβίσει τους πολίτες να μην διαμαρτυρηθούν και πάλι.






Play Video



«Δεν ήμουν η μόνη που τραυματίστηκα, δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση από την αστυνομία ότι θα ξεκινούσε επίθεση .

Ήμασταν στο πάρκο μαζί με εκατοντάδες γυναίκες , όταν μια βόμβα κρότου λάμψης έπεσε μπροστά στα πόδια μου. Η αστυνομία το έκανε αυτό σκόπιμα για να προκαλέσει τραυματισμούς και φόβο στους ανθρώπους», δήλωσε η Σκοπιανή ηθοποιός.

Οι ηγέτες της διαμαρτυρίας, πρώην πολιτικοί και εκπρόσωποι πολλών μικρών εθνικιστικών κομμάτων , καθώς και τα στελέχη της γνωστής εθνικιστικής οργάνωσης «Κομιτάτο», ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, για να αποτραπεί η καταστροφή της χώρας .

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «προδότες» «Μακεδονία-Μακεδονία», «Παραίτηση», «το όνομα δεν αλλάζει», εκτοξεύοντας παράλληλα ύβρεις εναντίον και των Αλβανών , τους οποίους κατηγορούν για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση στα σχέδια της για παράδοση του ονόματος .

Τα δύσκολα όμως ξεκινούν αμέσως μετά διότι μετά την ψήφιση του αυτό θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει, κάτι που ίδιος όπως δήλωσε δεν πρόκειται να το πράξει .

Η συμφωνία εφόσον δεν γίνει δεκτή θα επιστρέψει στην βουλή και για να κυρωθεί ξανά , ενώ απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία .

Εφόσον διέλθει και αυτόν τον σκόπελο αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Μέχρι τότε όμως πολλά και διαφορετικά μπορεί να λάβουν χώρα στην ΠΓΔΜ ή «Βόρεια Μακεδονία»( όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ , η οποία έχει να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κύμα αντίθεσης σε μια συμφωνία για την οποία δεν συμφωνεί ένα μεγάλο μέρος του σκοπιανού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου