Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Εγγυήσεις για μη αλλαγή συνόρων και υπογραφή Συνθήκης με Σκόπια ζητά η Βουλγαρία! Υπονοούμενα για ανυπαρξία της Ελλάδας!




Γράφει ο ....insider.
το θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας» που δημιούργησαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς ζητώντας εγγυήσεις για μη αλλαγές συνόρων αντιλαμβανόμενοι το παιχνίδι των Γερμανών και την ανυπαρξία ελληνικής αντίδρασης!
Η Βουλγαρία μοιάζει αρκετά θορυβημένη από τις εξελίξεις ενώ τρομαχτικό ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο μεταξύ του φιλορώσου προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος ήταν ο μόνος που συνάντησε τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ!



Αντίθετα δεν δέχτηκαν να συναντηθούν μαζί του ο αμερικανόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, ο Υπουργός Άμυνας και η Υπουργός Εξωτερικών!

Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας.

«Η γεωγραφία μας επιβάλει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.




«Το νέο όνομα που προτείνεται «Βόρεια Μακεδονία», αφορά γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται τόσο νοτιοδυτικά της Σόφιας όσο και δυτικά του Πιρίν»

«Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των ειλημμένων υποχρεώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος στη θέση της Βουλγαρίας στο θέμα, είπε ότι, όπως και η Ελλάδα, η χώρα του θέλει να εξομαλύνει τις ιστορικές διαφορές της με την πΓΔΜ και για τον σκοπό αυτό της ζητά «εγγυήσεις».

«Η Βουλγαρία είναι σε θέση να ζητήσει επιπρόσθετες εγγυήσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε κάθε παρέμβαση της πΓΔΜ ή κάθε στήριξή της στο έδαφός μας σε οργανώσεις που αντίκεινται στο σύνταγμά μας», επέμεινε ο Ράντεφ.


«Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να της εγγυηθούν μέσω συνθήκης ότι δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ τόνισε στο βουλγαρικό Κανάλι 3, ότι μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της υπουργού Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ούτε ο ίδιος θα συναντηθεί με το πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, που θα επισκεφθεί τη Σόφια.

Ο Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ιβάνοφ γιατί «δεν θέλει να χαλάσουν τα πράγματα στις μακεδονο-ελληνικές διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Πρόσθεσε:

«Σωστή ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών να μην συνομιλήσουν με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, γιατί στην πραγματικότητα εμποδίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση για τη διαφωνία του ονόματος, ενώ η Βουλγαρία είναι μια χώρα που βοηθά τη ‘Μακεδονία’ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με κάποιον που σαμποτάρει αυτήν την πολιτική, τι να πεις;»

Ο ίδιος τόνισε ότι χαιρετίζει την κατανόηση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα σταματήσει να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εθνοτικών Βουλγάρων στη ‘Μακεδονία’ και ότι θα σταματήσει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ‘Μακεδονίας’ μέσω κρατικών ή άλλων ιδρυμάτων να παραποιούν τη βουλγαρική ιστορία.

«Εξετάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που είπε ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν ‘Μακεδόνες’, αναρωτιέμαι πότε ήταν ‘Μακεδόνες’. Δεν υπάρχει τίποτε κακό, αλλά να πούμε ότι και αυτό είναι ένα μέρος της κοινής ιστορίας με τη Βουλγαρία. Μήπως και Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ‘Μακεδόνας’;»


Αναφερόμενος στο νέο όνομα των Σκοπίων δήλωσε ότι «δεν έχουμε τίποτε να πούμε για το θέμα της ονομασίας, εμείς άλλωστε είχαμε αναγνωρίσει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αυτή δεν είναι δική μας διαμάχη, ούτε δικό μας πρόβλημα», είπε.
Μέγα θέμα έχει προκύψει ανάμεσα σε πρωθυπουργό και Πρόεδρο στα Σκόπια

Μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Ζ.Ζάεφ με τον Ιβανώφ και την αποχώρηση του πρώτου άρον-άρον από το προεδρικό μέγαρο φέρεται να έχουμε νέες εξελίξεις στο προσκήνιο.

Η σκοπιανή κυβέρνηση με ανακοίνωση της προέτρεψε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ να ενώσουν τις εθνικές δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Οι πολίτες πήραν τελικά την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να λάβουν την σωστή απόφαση για το μέλλον της «Μακεδονίας» μας», δηλώνει η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης .

Ο σκοπιανός τύπος και συνταγματολόγος της ΠΓΔΜ με δημοσίευμα μας βάζει στα ενδότερα του σκοπιανού συντάγματος και στους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν ή θα αποτρέψουν την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

«Αυτές οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι μη νόμιμες. Στην πραγματικότητα, το συνταγματικό σύστημα της πΓΔΜ προβλέπει, ότι ο πρωθυπουργός εκλέγεται από την συνέλευση, ο πρόεδρος ως αρχηγός κράτους εκλέγεται από τους πολίτες .

Και εδώ το Σύνταγμα του δίνει την εξουσία να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Όχι η κυβέρνηση, με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση δεν διαθέτει τέτοια εξουσία η οποία έχει εξουσιοδότηση σε ορισμένα τεχνικά θέματα, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό κά .

Ο Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών, λόγω της κακής γνώσης του δικαίου, ξεχνούν ότι δεν έχουν νομική ελευθερία για να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες.

Πρόκειται για τον νόμο περί σύναψης, επικύρωσης και εκτέλεσης διεθνών συμφωνιών. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου αυτού, δηλώνει ο Σκοπιανός συνταγματολόγος Apasiev, αναφέροντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες εκ μέρους της Δημοκρατίας συνάπτονται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι από τον πρωθυπουργό.

«Ο καθένας το ξεχνά αυτό, ειδικά οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Όλοι τους επειδή είναι αδύναμοι ως προς τις ικανότητές τους, ξεχνούν έναν νόμο που ψηφίστηκε επί εποχής Kiro Gligorov ενώ Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Τίτο Πέτκοβσκι.



Πρόκειται για νόμο περί σύναψης, επικύρωσης και εκτέλεσης διεθνών συμφωνιών. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος νόμου, οι διεθνείς συμφωνίες εξ ονόματος της Δημοκρατίας συνάπτονται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας».

Εδώ, ο πρόεδρος είναι πρώτος στο σύστημα εξουσίας και ο πρωθυπουργός είναι δεύτερος , με καταλαβαίνετε. Ο πρόεδρος είναι ο κύριος παράγοντας εξουσίας .

Δεν μπορεί να ενημερώνεται απλά, αλλά να καθοδηγεί ο ίδιος όλες τις κινήσεις, και εγώ δεν πιστεύω τελικά ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα υπογράψει μια τέτοια συμφωνία», λέει ο Apasiev.

Το σενάριο αυτό όντως ισχύει στην χώρα , ενώ παρόμοιο σύστημα αντιμετωπίσαμε και στην Αλβανία με την νέα συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Πληροφορίες φέρουν όμως δύο κεντρικά σενάρια στην χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πρώτο αφορά την αποδοχή από τον Ιβανώφ της συμφωνίας μετά από τρομερές πιέσεις από Γερμανία και ΗΠΑ, και το δεύτερο την πρόκληση πολιτειακής κρίσης στην χώρα , την διενέργεια εκ νέου εκλογών μέσα σε ένα «τοξικό» περιβάλλον που θα ομοιάζει με αυτό που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με δράση της αστυνομίας και του στρατού. Διαλέξτε και πάρτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου