Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ισχυρό κίνητρο στους πελάτες της προκειμένου να εγκαταλείψουν τους έντυπους λογαριασμούς και να επιλέξουν τον ηλεκτρονικό, σχεδιάζει να δώσει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας είχε εισαχθεί προς συζήτηση, ωστόσο τελικά μετατέθηκε για επόμενο ΔΣ η εισήγηση για την επιβολή χρέωσης ύψους 1 ευρώ για κάθε έντυπο λογαριασμό που αποστέλλεται.
Βάσει της εισήγησης, η χρέωση του 1 ευρώ δε θα επιβαρύνει όσους καταναλωτές επιλέξουν την ψηφιακή επιλογή ebill. Για τους υπόλοιπους το κόστος αποστολής του έντυπου λογαριασμού θα φτάνει τα έξι ευρώ ετησίως, ποσό που θα κατευθυνθεί για να καλυφθεί το κόστος έκδοσης και αποστολής του έντυπου λογαριασμού, το οποίο σήμερα βαρύνει την επιχείρηση με ένα ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο είχε προταθεί από το σύμβουλο της ΔΕΗ McKinsey ως μια από τις αλλαγές που θα εξορθολογίζουν τις χρεώσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ καταβάλει προς τα ΕΛΤΑ ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για τις υπηρεσίες περισυλλογής, διαλογής, διακίνησης και διανομής των λογαριασμών, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τους φακέλους και το χαρτί των εντύπων. Συγκεκριμένα η σύμβαση με τα ΕΛΤΑ ξεπερνά σε κόστος τα 21 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος για την προμήθεια των θυριδωτών φακέλων υπολογίζεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εκτύπωση των λογαριασμών γίνεται από τη ΔΕΗ.
Εκτός από την εισήγηση για χρέωση των έντυπων λογαριασμών, η McKinsey είχε προτείνει και τέσσερις ακόμη αλλαγές στις χρεώσεις και τη διάρθρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάποιες εκ των οποίων (είτε αυτούσιες είτε σε παραλλαγή) βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζεται η υιοθέτησή τους.
Συγκεκριμένα ο σύμβουλος είχε προτείνει:
• Μείωση της έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού
• Συγχώνευση κλιμακίων. Σήμερα για καταναλώσεις έως 2000 kWh το τετράμηνο προβλέπεται μικρότερη χρέωση 0,09460 ευρώ/kWh ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις 2000 kWh προβλέπεται χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh.
• Αύξηση παγίων. Σήμερα το πάγιο για μονοφασική παροχή είναι 1,52 ευρώ το τετράμηνο και για τριφασική παροχή 4,8 ευρώ το τετράμηνο.
• Εισαγωγή ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος
Από τα παραπάνω μέτρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εποπτεύοντος υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, στο τραπέζι βρίσκεται υπό εξέταση η εισαγωγή ρήτρας όχι για την Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ρεύματος) αλλά για το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τη διακύμανση της αγοράς των ρύπων που επηρεάζει σημαντικά τα κόστη και τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την περασμένη εβδομάδα, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τον πρώην γενικό διευθυντή εμπορίας Γ. Κατάκη. Πληροφορίες θέλουν η απόφαση να ελήφθη εξαιτίας διαφωνιών για τη στρατηγική της εταιρείας στον καυτό τομέα των ανεξόφλητων οφειλών.
ΑΠΕ
Οι αλλαγές στους έντυπους λογαριασμούς είναι μία από τις αλλαγές που εξετάζει να εφαρμόσει η ΔΕΗ και είχε προτείνει η McKinsey. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της επιχείρησης στην Καθημερινή της Κυριακής, η ΔΕΗ εξετάζει να απορροφήσει στη μητρική τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση έργων πράσινης ενέργειας. Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη είναι να αναπτυχθούν μέχρι το 2022 600 MW ΑΠΕ, και σε ορίζοντα μέχρι το 2030 να 15πλασιαστεί η ισχύς της ΔΕΗ στα 2 - 2,5 GW .
Συγκεκριμένα για την περίοδο 2018 - 2022 προβλέπεται να επενδυθούν από την εταιρεία 700 εκατ. ευρώ ενώ η ανάπτυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπεται να γίνει όχι μόνο με έργα ιδιοκτησίας της ΔΕΗ αλλά και μέσω κοινοπραξιών με άλλους εταίρους, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου