Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι γονείς του πέρασαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα στο ελληνικό έδαφος και κατέθεσαν σε Έλληνες αστυνομικούς, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωαννίνων, Αργύρης Δημόπουλος, σύμφωνα με το Έθνος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι γονείς του 35χρονου ομογενούς επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο συγγενικού τους προσώπου και μετέβησαν στην Κακαβιά. Σε ειδικό χώρο, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, συνάντησαν τρεις αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στους οποίους και έδωσαν κατάθεση. Τους είχε ζητηθεί να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα του Κωνσταντίνου Κατσίφα και όσα άλλα επίσημα έγγραφα είχαν στο σπίτι.
Οι γονείς του 35χρονου κατέθεσαν ότι ο γιος τους είχε διπλή υπηκοότητα, ότι ήταν εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ενώ για το περιστατικό δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι, καθώς δεν ήταν παρόντες. Οι δύο αυτές καταθέσεις προστέθηκαν στον φάκελο της δικογραφίας που άνοιξαν οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες διερευνούν, μετά την εντολή του εισαγγελέα Αργύρη Δημόπουλου, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος των Αλβανών αστυνομικών. Ο φάκελος της υπόθεσης εστάλη χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.
Μυστήριο παραμένει το τι απέγινε το κινητό τηλέφωνο του 35χρονου, το οποίο δεν έχει ακόμα βρεθεί, χωρίς να αποκλείεται να έχει κατασχεθεί από τις αλβανικές αστυνομικές Αρχές. Οι γονείς του και οι αδελφές του έχουν κάνει νομικές ενέργειες προς την Εισαγγελία Τιράνων να τους παραδοθεί, αν βρίσκεται στον φάκελο της σχετικής δικογραφίας.
Συγκλονίζει ο μεγάλος Έλληνας
«Η τελευταία επιθυμία του θανόντος είναι, αν μπορεί να συνδράμει κάποιος, ήταν να υλοποιηθεί η σκέψη του για μια εκκλησία στο χωριό του. Είναι το μόνο που ήθελε αυτή η ελληνική ψυχή που χάθηκε» είπε ο κ. Γιοβανόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και γι αυτό έπρεπε να βγεί από την μέση, καθώς το… βαθύ κράτος της Αλβανίας αισθανόταν άβολα.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν ένας δυναμικός Έλληνας πατριώτης ο οποίος είχε στοχοποιηθει από τις αλβανικές Αρχές αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε προσαχθεί στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα τρεις φορές για συστάσεις σχετικά με τον σημαιοστολισμό του χωριού που συνήθιζε κάθε Εθνική Εορτή να πραγματοποιεί.
Οι προσαγωγές αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως περίεργες, αφού το συγκεκριμένο χωριό είναι ελληνικό και σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο για την Ελληνική Εθνική μειονότητα επιτρέπεται ο σημαιοστολισμός του. Αν και ο σημαιοστολισμός πραγματοποιείτο κάθε χρόνο ουδέποτε υπήρξε αντίστοιχη αντιμετώπιση στο παρελθόν.
Κάτω από αυτή την πίεση ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου αντιμετώπισε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη. Ενώ καθόταν στο καφενείο του χωριού του με ένα ηλικιωμένο συγχωριανό του στις 10.000 το πρωί δέχτηκε την επίσκεψη αστυνομικών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι θα κατέβαζαν τις ελληνικές σημαίες που ο ίδιος είχε τοποθετήσει σε κολώνες του χωριού του.
Η επίσκεψη των Αστυνομικών ακολουθήθηκε από λογομαχία κατά την διάρκεια της οποίας ένας εξ αυτών τον απείλησε με το υπηρεσιακό του όπλο λέγοντας του ότι αν αντιδράσει σε αυτό που επρόκειτο να πράξουν θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον του.
Η απειλή αυτή σε συνδυασμό με την πίεση που είχε ασκηθεί νωρίτερα στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πιέσεων που δέχεται η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια με τις κατασχέσεις και τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν στα μέλη της μειονότητας και τις απειλές εναντίον της διότι τα μέλη της μιλάνε ελληνικά, οδήγησε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα να πράξει τελικά αυτό που όπως φαίνεται είχαν προβλέψει οι Αλβανοί.
Σαφώς εκνευρισμένος και θιγμένος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε με το τυφέκιο του στην πλατεία, όπου άρχισε να βάλει στον αέρα, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί Αστυνομικοί να ανταποδώσουν τα πυρά. Αν και οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι ο Κατσίφας έβαλε απευθείας εναντίον τους, τα αλβανικά τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν στην περιοχή δεν κατέγραψαν άμεσα κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως οι πρώτες ζουμαρισμένες εικόνες που δείχνουν ζημιές στα Αλβανικά περιπολικά από βολίδες τυφεκίου παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ αρκετή ώρα αργότερα, ενώ δεν υπάρχουν γενικά πλάνα από τα οχήματα ή το σημείο που αυτά βρίσκονται, παρα μόνο εικόνες από τα πλήγματα σε κοντινή απόσταση που δεν διευκρινίζει τι ακριβώς συνέβη.
Κατόπιν αυτών ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αποχώρησε τρέχοντας από την περιοχή της πλατείας δεχόμενος πυρά και προσπάθησε να βρει καταφύγιο εκτός του χωριού στο υδραγωγείο των Βουλιαράτων.
Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά, υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στην Αλβανία, συμμετείχαν στις κοινά οργανωμένες από την Αθήνα και τα Τίρανα εκδηλώσεις μνήμης στα Ελληνικά νεκροταφεία στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.
Μάλιστα οι παρευρισκόμενοι στο στρατιωτικό νεκροταφείο στις Βουλιαράτες άκουγαν τους πυροβολισμούς που προέρχονταν από το χωριό. Ακολούθως στο χωριό κατέφτασαν με ελικόπτερο από την Κλεισούρα όπου βρισκόταν η ειδική μονάδα RENEA για να αντιμετωπίσει της εν εξελίξει κρίση.
Σύμφωνα με τους Αλβανούς η μονάδα αυτή που έχει έδρα τα Τίρανα βρέθηκε στην Κλεισούρα για να αποτρέψει πιθανά επεισόδια με Τσάμηδες μια αιτιολόγηση άκρως περίεργη αφού η μονάδα RENEA δεν έχει ως αποστολή της την αντιμετώπιση πλήθους που διαμαρτύρεται, αλλά την εξουδετέρωση ενόπλων.
Εν πάσει περιπτώσει η συγκεκριμένη άκρως επαγγελματική μονάδα μια από τις λίγες πραγματικά επίλεκτες του αλβανικού κρατικού μηχανισμού βρέθηκε σχετικά σύντομα το μετά το μεσημέρι στο χώρο όπου είχε βρεί καταφύγιο ο Κωνσταντίνος Κατσίφας και ξεκίνησε με την βοήθεια ελικοπτέρου και drone την εξουδετέρωση του.
Εκτιμάται ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας σκοτώθηκε μεταξύ 14.00-15.30 αφού εκείνη την χρονική περίοδο οι παρευρισκόμενοι στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Βουλιαράτων άκουσαν τους τελευταίους πυροβολισμούς.
Όπως φαίνεται η ομάδα RENEA είχε εντολή να σκοτώσει τον Βορειοηπειρώτη, αφού η θέση στην οποία είχε βρεθεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν του άφηνε πολλά περιθώρια επιλογών, ούτε καν να κινηθεί προς τα σύνορα με την Ελλάδα που απέχουν σε ευθεία γραμμή 6,2 χλμ.
Από την άλλη πλευρά, ο πεπερασμένος αριθμός των φυσιγγίων που είχε μαζί του δεν του επέτρεπε να προσδοκά μια μακροχρόνια αντίσταση στους 20-30 άνδρες της RENEA και τους δεκάδες άλλους αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει την περιοχή. Αργά ή γρήγορα ο Βορειοηπειρώτης θα αναγκαζόταν να παραδοθεί ή τελικά να συλληφθεί.
Ελπίζουμε η Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στις έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου